Afgelopen woensdag 10 juli kwamen pensioenfondsbestuurders, werkgevers en leden van ondernemingsraden bijeen tijdens de educatiesessie van Montae. In het Beatrix gebouw te Utrecht was het Pensioenakkoord het onderwerp van gesprek.

Het Pensioenakkoord: de deelnemer centraal

De volle zaal ging actief de discussie aan met de diverse sprekers. Janwillem Bouma (partner Montae) bekeek het akkoord vanuit het belang van de deelnemer en bood de aanwezigen een handelingsperspectief over hoe om te gaan met het akkoord.

Vertrouwen in de financiële sector

Boudewijn de Bruin (Hoogleraar financiële ethiek, Rijksuniversiteit Groningen) heeft het onderwerp vanuit een wetenschappelijk oogpunt benaderd. De pensioensector staat op en belangrijk punt, hoe gaat de sector hier mee om? Leer van de fouten die zijn gemaakt in andere sectoren. Het gaat niet alleen om vertrouwen, het draait om betrouwbaarheid. Communicatie richting de deelnemer vanuit diens perspectief is cruciaal hierin.

Pensioenakkoord in de praktijk

Jochem Dijckmeester (plaatsvervangend voorzitter en bestuurder PGB) heeft laten zien hoe pensioenfonds PGB gegroeid is naar de omvang die het nu heeft en hoe het omgaat met het Pensioenakkoord. PGB voert al langer vergelijkbare hybride DC-DB regelingen uit zoals het Pensioenakkoord heeft vormgegeven. Jochem deelde aansluitend op de presentatie van Boudewijn zijn visie op hoe de sector het vertrouwen kan herstellen, misvattingen kan voorkomen en welke rol pensioenfondsbesturen in kunnen nemen.

De volgende stap?

Er moet nog veel uitgewerkt worden. Eén ding is zeker, het Pensioenakkoord biedt mogelijkheden om dichter bij de deelnemer te komen en betrouwbaarheid te vergroten. Om dit te kunnen bereiken kan de sector niet stil blijven zitten. Gaat u al aan de slag met het pensioenakkoord?

Wil u meer weten over het pensioenakkoord en hoe u zich kunt voorbereiden? Neem contact op met uw vaste Montae-adviseur of met Janwillem Bouma.

Klik hier om de presentaties te bekijken.

Print deze post
Dit artikel delen: